Förenklingsrådet – för mindre­
regelkrångel och starkare företag

Avskaffande av krav på matservering och eget kök vid servering av alkohol

Förenklingsrådet föreslår att 8 kap. 15 § i alkohollagen (2010:1622) upphävs, vilket innebär att kravet på att serveringsställen måste ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt erbjuda lagad eller på annat sätt tillredd mat för stadigvarande serveringstillstånd av alkohol till allmänheten slopas. Förenklingen berör cirka 14 000 restauranger med stadigvarande serveringstillstånd av alkoholdrycker. Den bedömda totala kostnadsbesparingen för företag inom restaurangbranschen vid ett avskaffande av kravet på matservering och eget kök i alkohollagen uppgår till ca 3,9 miljarder kronor årligen. Detta kan bidra till att förbättra den negativa trend som restaurangbranschen befunnit sig i sedan några år tillbaka och särskilt underlätta för små och medelstora företag som branschen till stor del består av.

Nyheter

Kalender