Avskaffande av krav på matservering och eget kök vid servering av alkohol
Regelverk:
8 kap. 15 § alkohollagen (2010:1622)
Verksamhet:
SNI-kod 56 - Restaurang-, catering och barverksamhet
Beskrivning av problemet
I dag ställer alkohollagen krav på att restauranger som vill servera alkohol till allmänheten även måste erbjuda matservering som ska inkludera ett varierat utbud av maträtter fram till klockan 23.00, därefter kan ett enklare urval av rätter erbjudas gästerna. Maten ska vidare tillagas på plats, i ett fullt utrustat kök som ska vara beläget i anslutning till en serveringslokal. I förhållande till serveringsställets storlek, ska serveringslokalen ha ett lämpligt antal sittplatser för matservering så att gäster kan serveras mat sittandes.
Tanken bakom alkohollagens krav på matservering och eget kök för stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten är att begränsa tillgången till alkohol och minska berusningsgraden genom att ställa krav på att serveringsställen ska kunna erbjuda och servera tillagad mat. Som kravet i alkohollagen är utformat finns dock inga krav på att den som köper alkohol även måste äta mat i samband med detta. Det ger därför ingen garanti för att säkerställa matintag och på så sätt begränsa berusningsgraden.
I Sverige finns i dag cirka 34 000 restauranger. Drygt 40 procent (cirka 14 000) av dem har serveringstillstånd och erbjuder försäljning av alkoholdrycker. Av dessa är cirka 3 600 restauranger så kallade nöjesrestauranger med fokus på servering av drycker, men där även mat serveras, så som pubar, barer, nöjeskrogar och nattklubbar.
Majoriteten av de berörda restaurangerna kommer fortsatt vilja kunna servera mat. Men som kravet på matservering och eget kök är formulerat leder det till en rad olika problem och kostnader för företag inom restaurangbranschen. Det handlar om kostnader för att planera och schemalägga personal som kan tillaga och förbereda mat, även under perioder med låg efterfrågan, att anpassa menyer och planera för inköp med hänsyn till kravet på ett varierat utbud av maträtter, samt för etablering, drift och underhåll av ett restaurangkök. Det uppstår även kostnader för matsvinn när restauranger måste ha råvaror och mat tillgängliga för tillagning under tider när få beställer. Därtill medför kravet problem vid tillsynen, då kommuner gör olika bedömningar vilket leder till osäkerhet och snedvriden konkurrens för företagen.
Förenklingsförslag
Förslaget innebär att 8 kap. 15 § i alkohollagen (2010:1622) upphävs, vilket innebär att kravet på att serveringsställen måste ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt erbjuda lagad eller på annat sätt tillredd mat för stadigvarande serveringstillstånd av alkohol till allmänheten slopas. Detsamma gäller för kravet på att serveringsställen ska erbjuda ett lämpligt antal sittplatser för matservering. Förslaget innefattar även att kravet på att ha ett eget kök för tillredning av mat vid cateringverksamhet (8 kap. 4 § 2 st.) tas bort.
Bedömd effekt av förslaget
- Företagen får större flexibilitet och frihet att själva få bestämma om mat ska serveras, vilket utbud som ska erbjudas och när den ska serveras.
- Restauranger får möjlighet att kunna planera sin bemanning utifrån verksamhetens behov och efterfrågan.
- Förslaget möjliggör nya affärskoncept, exempelvis vinbarer, cocktailbarer eller gastropubar som vill kunna erbjuda alkoholservering utan att driva full restaurangverksamhet.
- Serveringstillstånd för uteservering kan medges även om serveringslokal inomhus saknas.
- Förslaget förväntas medföra en positiv inverkan på branschens utveckling och tillväxt som helhet samt skapa fler arbetstillfällen.