Tillåt att krossade ägg hanteras som gödsel
Regelverk:
- Artikel 14 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter)
- Kap. VI bilaga II Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 av den 29 april 2004 om livsmedelshygien
- 7 § renhållningslagen (1979:596)
Verksamhet:
SNI-kod 01.47 – Äggproduktion och uppfödning av fjäderfä
Beskrivning av problemet
När ägg går sönder vid äggproduktion behöver de hanteras på ett korrekt sätt. Äggskal får hanteras som gödsel och kan därmed spridas på den egna gården. Äggrester, dvs. äggets innehåll, får däremot inte hanteras som gödsel utan ska destrueras.
Regelverket skiljer sig åt beroende på var ägget går sönder:
- Vid hönsen: Om ägget går sönder i stallet kan äggresterna hanteras som gödsel.
- I packeriet: Om ägget går sönder i packeriet på gården måste äggresterna destrueras.
Med destruktion avses att äggresterna hämtas av kadaverbilen för behandling på annan plats. Anledningen är att ägg klassificeras som kategori 3-material och endast får förbrännas i pannor särskilt avsedda för den klassificeringen.
Mängden ägg som behöver destrueras är vanligtvis begränsad. För att undvika frekventa hämtningar, och därmed högre kostnader, förvaras äggresterna ofta tills en tillräcklig mängd samlats in. Vanlig praxis är att samla resterna i hinkar om cirka 10 liter, som oftast fryses in för att motverka illaluktande doft i lokalerna.
Kategori 3, enligt EU-förordningen (EG) nr 1069/2009, får hanteras på olika sätt, bland annat komposteras, enligt artikel 14f. Det finns dock en skrivning, artikel 14h, där den behöriga myndigheten kan göra striktare bestämmelser för att förhindra att det uppstår risker för människors och djurs hälsa. I renhållningslagen (1979:596), nämns det att ”När avfall skall forslas bort genom kommunens eller en producents försorg, får avfallet inte grävas ned, komposteras eller på annat sätt slutligt omhändertas av fastighetsinnehavaren.”. I detta fall avses producenten vara den som yrkesmässigt tillverkar, importerar eller försäljer en vara eller en förpackning, det vill säga exempelvis ett packeri hos en äggproducent. Den svenska lagstiftningen skulle kunna anpassas utifrån att Sverige är ett salmonellafritt land och tillåta den mer liberala tolkningen i EU-förordningen och acceptera att äggrester får spridas som gödsel.
Från ett smittskyddsperspektiv bör det inte göra någon skillnad om äggrester hanteras som äggskal, dvs. beblandas med gödsel, i Sverige. Detta eftersom Sverige har ett sådant strikt och omfattande kontrollprogram för salmonella.
Sammanfattningsvis så är problemet att äggrester behöver destrueras, vilket medför administration samt kostnader när kadaverbilen behöver hämta äggresterna.
Förenklingsförslag
Förslaget innebär att ägg som går sönder på den egna gården ska kunna hanteras på samma sätt som övrig gödsel. EU-lagstiftningen bör tolkas utifrån svenska förhållanden, där Sverige är ett salmonellafritt land. Det är också viktigt att Livsmedelsverket och Jordbruksverket gör en samstämmig tolkning av regelverket.
Bedömd effekt av förslaget
Förslaget skulle minska både den administrativa bördan för svenska äggproducenter och eliminera kostnaden för destruktion av äggrester. Ytterligare så minskar belastningen på miljön med färre transporter.